Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
12 Posty
piotr tomasz
(piotruspiotrus)
Wiking
WITAM. MAM PYTANIE DOTYCZACE PORUSZANIA SIE POJAZDEM NA POLSKICH BLACHACH PO NORGE. JESTEM TU OD 09.2009 PRACOWALEM W OKRESIE PROBNYM 3 M-CE I POTYM NA STALE . MAM STALY FEDSELNUMER A POZWOLENIE NA POBYT NA 5 LAT. MAM SYNA W POLSCE JESTEM PO ROZWODZIE ALE ZAMELDOWANY JESTEM NADAL TAM GDZIE BYLA ZONA I SYN LECZ JEZDZE DO POLSKI CO 3 M-CE BO NIESTETY NIEZBYT DOBRA FIRMA TRAFILA MI SIE CO DO WYNAGRODZENIA I MALUTKO ZARABIAM DO TEGO POJAZD KTORYM SIE PORUSZAM JEST NA RATY A CHCIALBYM SIE PORUSZAC NIM TAK DO 2 LAT POBYTU TU OD CZASU PRZYJAZDU LICZAC. PROSZE O JAKAS KONKRETNA PORADE LUB PRZYPADEK Z ZYCIA JAK TO ZROBIC ZEBY WYRAZILI ZGODE NA PORUSZANIE SIE SKODZIANEM. SZKODA ZE NIE STAC MNIE NA AUTO TU BO JUZ BYM KUPIL GRATA I SMIGAL DO PRACY A NIE JEST BLISKO I DOGODNIE.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
81 Postów

(Marcin_D)
Początkujący
Witam po Świętach.
Szukam osoby która przerejestrowała Auto przywiezione z polski.
Chcę dowiedzieć się jak to technicznie wygląda... czy dużo i jakich papierów z PL mam zabrać, i co ma być przetłumaczone.
Czy wystarczy św. homologacji z PL, czy też muszę od norweskiego importera je dostać.
Ogólne szczegóły znam ale chodzi mi o chronologię... co kiedy i gdzie załatwiać żeby nie biegać z papierami i zbierać stempelki.... jak to czasem bywa.

Za pomoc osobiście podziękuję, a i na forum wyjaśnienie i instrukcja się przyda bo jak widzę każdy gdyba i kombinuje a odpowiedzi jasnej nie ma. (oczywiście wyjaśnienie na www.toll.no jest, ale interesuje mnie jak przebiega taka sprawa w rzeczywistości.)

Dodam że, tutaj jeździłem na początku autem z PL jakiś rok, później kupiłem norweskie i tamto zawiozłem do PL.
stoi sobie w garażu już 3 latka i się kurzy, więc w związku z potrzebą posiadania drugiego chcę je tutaj przywieźć.

Bardzo proszę o uwagi i poradę.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Marcin_D napisał:.... więc w związku z potrzebą posiadania drugiego chcę je tutaj przywieźć.

Bardzo ładnie i rzeczowo jest ten temat opisany na innym przyjaznym Forum , jednak nie wiem czy mogę wkleic linka do Tamtego Forum tutaj...
TAM W DZIALE MOTORYZACJA ..."MAKKAK"...opisał ten problem na Swoim przykładzie... .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
81 Postów

(Marcin_D)
Początkujący
Wielkie dzięki, znalazłem.

_Makki_ wyjaśnił to dosyć szczegółowo, trzeba tylko wziąć poprawkę na humor urzędnika i do dzieła.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
Marcin_D napisał:
Wielkie dzięki, znalazłem.

_Makki_ wyjaśnił to dosyć szczegółowo, trzeba tylko wziąć poprawkę na humor urzędnika i do dzieła.

Na humor urzednika dziala tryb odwolawczy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
86 Postów
Początkujący
Witam

W Norwegi jestem od Lipca 2010 i możliwość jak wiadomo poruszanie się pojazdem kończy się po przekroczeniu roku, czyli jak dla mnie do Lipca 2011.
Nie mam stałego numeru personalnego, tylko tymczasowy, również nie mam stałej umowy, tylko rocznej. Mieszkam w Drammen z narzeczoną (mieszkanie wynajmowane) i ona jest w tej samej sytuacji co ja. Razem jeździmy polskim autem.
Moje pytanie; czy nie będzie problemu z przedłużeniem o kolejny rok (Lipiec 2012) by mieć możliwość poruszania się PL autem?
Mój drugi problem który bardziej mnie interesuje, to że mam w Polsce motocykl. Chciałbym go tu sprowadzić już na tą wiosnę i wiem że mogę nim jeździć jak każdym polskim pojazdem do Lipca 2010. Interesuje mnie by przedłużyć tą możliwość między innymi też na motocykl, gdyż po 2012 uzbierałbym pieniądze na oclenie go (gdyż opłaca mi się bardziej niż kupienie tu), a zarazem cieszyłbym się z jeżdżenia zamiast stałby w garażu w Polsce.
Czy staranie się o przedłużenie uprawnia do możliwości korzystania z każdego polskiego pojazdu, czy tylko jednego? Bardzo mi na tym zależy by korzystać z motoru, który akurat jest moją pasją. Naturalne jest to że będę jeździł tylko w letnim sezonie, ale sama możliwość używania motoru, skończy się gdy będzie zimno, a wtedy przeszedłbym na auto. Stąd te moje pytania
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
może wymień narzeczoną na model norweski
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
86 Postów
Początkujący
Wiedziałem że pierwsza odpowiedź nie będzie zbytnio związana z moim postem ;/

Ale co to ma do rzeczy?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
636 Postów
Wyjadacz
jasta102 napisał:
może wymień narzeczoną na model norweski

Wiesz co Jasta, a moze Ty sobie wymien mozg na model norweski
I moze w koncu Ci nie bedzie uwieral na czache?
Bo widze ze Ty w kazdym temacie masz cos do powiedzenia, nie to rzadko cos madrego.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
86 Postów
Początkujący
Byłbym rad gdybym uzyskał info na temat możliwości poruszania się więcej niż jednym pojazdem w chwili chęci złożenia odpowiedniego oświadczenia o możliwość przedłużenia na kolejny rok.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok